keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Kuluttajariitalautakunta ratkaisee

Lähes kaksi vuotta myöhemmin Kuluttajariitalautakunta viimein ratkaisi riita-asian AD-korjaamo Hämeentien Autopalvelun osalta.

Ratkaisu oli mitä hämmästyttävin.

Korvauksia kyllä suositettiin, mutta murto-osa vaaditusta.

Pääpiirteissään lautakunta kuitenkin päätyi toteamaan, että vaikka sopimuksen kohteena Hämeentien Autopalvelun kanssa oli auton moottorin korjaaminen, ja auto jäi Hämeentien Autopalvelun tuhotöiden jäljiltä tehottomaksi yrityksen väittäessä että vika on auton vaihdelaatikossa, ei lautakunnalle oltu annettu näyttöä siitä että tehottomuusongelma olisi ollut moottorissa Hämeentien Autopalvelun jäljiltä.

Tämä siksi, että autoa oli kyseisen AD-ketjun Tekniikan Maailma -lehden testeissäkin "osaamisensa" toistuvasti näyttäneen edustajan jälkeen korjattu toisella korjaamolla, ja koska Hämeentien Autopalvelu ilmoitti että moottorissa ollutta vikaa ei heillä oltu todettu.

Kuten lukijat varmasti muistavat, Hämeentien Autopalvelun jälkeen todettiin asiantuntijoiden toimesta, että toisin kuin yritys väitti, auton vaihdelaatikossa ei ollut mitään vikaa, mutta auto oli tehoton.

Ja vika löytyi auton moottorista. Autotalo Laakkosen korjaamolta tiedettiin tähän kertoa, että vian toteaminen oli mahdollista vain osia vaihtamalla, ei testaamalla, kuten Hämeentien Autopalvelu oli tehnyt. Ja osia vaihtamalla tämä vika tuli kuntoon.

Valitettavasti tässä yrittäjän vastineet sekä etujärjestön edustajan toiminta kuluttajariitalautakunnassa ilmeisimmin saivat kaikessa epäloogisuudessaan tällaisen jännittävän ratkaisun aikaiseksi.

Korvausta kuluttajariitalautakunta siis kuitenkin suositti, mutta vaaditusta poiketen vain hivenen alle tuhannen euron verran, sekä edellytti yrittäjää korjaamaan aiheuttamansa tuhot auton maalipintaan.

Yrittäjä esittää vaatimuksia


Aiemmin jo totesin, että AD-korjaamo Hämeentien Autopalvelun tähänastisesta toiminnasta on ollut nähtävissä ettei asia todennäköisesti ratkea edes Kuluttajariitalautakunnan päätökseen.

Ja siltähän tämä näyttääkin.
Päätöksen jälkeen yritys ei tehnyt mitään. Ei kuulunut korvauksia, ei yhteydenottoa.

Lopulta yritykseltä vaadittiin ratkaisun mukaista korvausta kirjatulla kirjeellä.

Pian tämän jälkeen alkoikin tulla puheluita numerosta jonka näyttäminen oli estetty. Voin vain arvailla kuka siellä on yrittänyt soitella, ja millä asialla.

Lopulta tuli sähköpostia.

Yritys kertoo olevansa valmis maksamaan korvauksen, mutta ei kuitenkaan kuten Kuluttajariitalautakunta asian on ratkaissut.

Heillä on omia ehtoja.

Yritys tahtoo nyt allekirjoitetun lausunnon, josta käy ilmi ettei asiassa ole muita vaatimuksia.

Ehkä yrityksessä jännitetään? Tässä on kyse tuhansista euroista ja tässä vaiheessa lienee käynyt jo Hämeentien Autopalvelullekin selväksi, ettei nyt ollut ihan tavallinen uuno huijattavana.

Tai ehkä vain pyritään viemään hyvässä AD -autokorjaamon kahden vuoden takuun hengessä asiakkaalta viimeisetkin mahdollisuudet saada oikeutta? Pitäisi se auto maalatakin, ja sekin maksaa. 
Voi voi.

Välitin yrityksen vaatimukset tiedoksi Kuluttajariitalautakuntaan. Ja hei, tokihan tuollaisen lausunnon saa, kunhan ensin korvaa aiheuttamansa vahingot! Sitten ei jää asiaan enää niitä muita vaatimuksia!

Palaan tuohon kuluttajariitalautakunnan päätökseen ja mahdollisiin jatkotoimiin myöhemmin; tässähän on lukijakyselykin vielä käsittelemättä. Vastauksia on tullutkin kivasti, kiitos niistä!

Ja jospa vaikka kyseltäisi myös ketjun puolelta, kuinka hyvin Hämeentien Autopalvelussa heidän mielestään on ketjua edustettu. Ja löytyisikö sieltä viimein katetta mainospuheille takuista ja vastuusta..

On siinä varmasti AD -ketjun konttorissakin muutamaankin kertaan pohdittu kuinka paljon vahinkoa voi yksi yritys ketjulle ja brändille tehdä loistaessaan majakkana Tekniikan Maailman testeissä tunaroiden, ja sitten asiakkaita huijaten.

Lähes 25 000 lukukertaa


Lukijakyselyn ohella tuo sivun vieressä oleva laskurikin kertoo, että en ole yksin kohtaamieni vaikeuksien kanssa, eikä Tekniikan Maailma ole lainkaan harhapoluilla tehdessään korjaamovertailuita. Maassamme näyttää vallitsevan todellinen villi länsi kokonaisen toimialan osalta. Asiakkaita laskutetaan tekemättömistä töistä sekä yritysten virheistä, usein ilman minkäänlaisia seurauksia. 

Olen aiemmin peräänkuuluttanut lukijoita ilmiantamaan hyviä korjaamoita. Luotettavia.
Vastauksia ei tullut.

Kun viet autosi huoltoon / korjaamolle, muista: kaikki kirjallisena. Tarjouksesta lähtien. Sovi hinta. Sovi työlle toimitusaika.

Ja jos jostain syystä päädyt viemään autosi AD Finland- tai Autoasi -ketjujen korjaamolle, muista että sinua on ainakin varoitettu. Näinkin voi käydä.

Let's be careful out there!

1 kommentti:

  1. Kaikkein paras on pyrkiä välttämään autokorjaamoja.
    Valitettavasti meille myydään kuitenkin toimívien autojen tilalle mielikuvia, joiden lunastaminen on turkasen kallista.
    Tähän mielikuvamarkkinointiin on valitettavasti menneet mukaan myös Suomen kaksi johtavaa autolehteä. Uuden auton ostaja joutuu testaamaan omalla kustannuksellaan keskeneräisiä tuotteita. Mainostetaan pitkää huoltoväliä, mutta unohdetaan tarkoituksella lyhyet korjaamokäyntien välit.
    Pitkät öljynvaihtovälit ovat usein myös humpuukia, kovat talviolosuhteet eivät ole oikea paikka näihin teknisiin auton omistajan itse maksamiin "kestotesteihin".

    VastaaPoista