torstai 20. maaliskuuta 2014

Pitkä hiljaisuus

Päätöksiä odotellessa


Aiheesta ja vähän sen vierestäkin kirjoittamiseen tuli tahattomankin pitkä tauko, mutta täällä vielä ollaan.

Autokorjaamot Hämeentien Autopalvelu ja Imatran Motocare etunenässä pitivät huolen siitä, että koko tämä aihe, auton kunnossapitäminen ja korjauttaminen, on vienyt yhdeltä ihmiseltä suhteettoman paljon aikaa ja energiaa.
Luettuani yrittäjien näkemyksiä omasta toiminnastaan heidän kuluttajariitalautakunnalle kirjoittamistaan vastineista tyhjeni takki tämän aiheen osalta varsin totaalisesti. Ajattelin antaa asian levätä, odottaa sitä päätöstä kuluttajariitalautakunnasta. Toivoa että oikeus voittaa.
Niin pahasti irti oikeudenmukaisuudesta ja todellisuudestakin olivat heidän sepityksensä tapahtuneista.
Tuli tunne, ettei noilla yrityksillä tai niiden takana olevilla yrittäjillä ole todellakaan muuta mielessä kuin raha, hinnalla millä hyvänsä, vaikka heidän kiillotetut mainoslauseensa ja erityisesti ketjujen tekemät markkinointitoimenpiteet muunlaista kuvaa maalaavatkin.

Piti laittaa koko aihe pöytälaatikkoon toviksi, pois mielestä, kun siihen oli mahdollisuus. Auto ei ollut koko ajan läsnä. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Eihän tälle oikeastaan loppua vieläkään ole näkyvissä; edellämainitut yritykset ja niiden takana olevat yrittäjät eivät ole osoittaneet minkäänlaista merkkiä vastuunkantokyvystä.

Päinvastoin.

Lyhyt kertaus tapahtuneeseen


Tässä vaiheessa ehdottomasti suurimman loven kukkarooni on aiheuttanut Helsinkiläisen Hämeentien Autopalvelun tunarointi. Yksistään auton moottorin vaurioiden korjaaminen sen jälkeen kun Hämeentien Autopalvelu on ilmoittanut moottorin olevan kunnossa maksoi yli 4000 euroa, mikä on aika paljon ottaen huomioon että alkuperäinen Autopalvelun ilmoittama hinta omalle korjaustyöllensä oli 2500 euroa. (Tästä poiketen yritys lopulta veloitti työstään 5256 euroa).

Hyvänä kakkosena touhusi Imatralainen Autokorjaamo Motocare, joka päätyi veloittamaan sovitun reilun 300 euron työstä yli 1000 euroa, saatettuaan auton ajokelvottomaan kuntoon asennustyönsä tuloksena ja korjautettuaan tämän vahingon kolmannella osapuolella asiakkaan laskuun.

Tarkempi historia tästä on tuttua aiempien kirjoitusten lukijoille, joten ei mennä siihen sen enempää.

Tilanne tänään

Kuluttajariitalautakunnan käsittelyajat näissä riita-asioissa ovat pitkiä; vuoden luokkaa minullekin kerrottiin. Sitä tässä odotellaan, ennen kesää tuskin mitään kuuluu.

Molempien yritysten tihutöistä on valitus tehty, ja molemmat kirjoittivat varsin mielenkiintoisia vastineita siitä miksi olisi oikeastaan ihan OK että autokorjaamo rikkoo asiakkaan auton korjaamisen sijaan. Ketjujen osaltahan vastuunkanto ja asiakastyytyväisyyden merkitys on myös nähty; AD -ketju (Hämeentien Autopalvelu) ei ole vieläkään vastannut mitään yhteydenottoihin, ja Autoasin toimenpiteetkin jäivät varsin valjuiksi perinpohjaisesta tutkinnasta huolimatta.

Jotain nämä yritykset ovat kuitenkin saaneet aikaiseksi.

Se ei todellakaan tarkoita korvausta, virheen korjausta, pahoittelua tai edes yhteydenottoa asiakkaan suuntaan.

Motocaren osalta se tarkoittaa konkurssia. Myös puhelinmarkkinointia harrastanut Cash & Care Oy - yritys, jonka sivutoiminimi Motocare C&C oli, on mennyt konkurssiin.

Asiakas tätä tuskin huomaa; Toiminta jatkuu ilmeisesti entisellään, vanha verkko-osoitekin toimii ja näyttää samalta kuin ennenkin (vaikka ohjaakin asiakkaat uuteen), ja liikenimi pysyy samana. 

Saa nähdä miten tämä vaikuttaa yrityksen ja / tai yrittäjän korvausvelvollisuuteen. 
Korvaushalukkuutta se tuskin ainakaan nostaa; yrittäjän eettisistä ja moraalisista perusteista itse kukin vetäköön omat johtopäätöksensä.


Niin ja Hämeentien Autopalvelu, kas vain.

Sielläkin on tapahtunut. 

Yrittäjä on ainakin ilmoittanut kuluttajariitalautakunnalle vastineessaan, ettei Hämeentien Autopalvelu itseasiassa enää olekaan Hämeentien Autopalvelu, vaan ... no, Hämeentien Autopalvelu.
Ja että Suomi24:ssä tapahtunut kirjoittelu (joka hämäävästi näyttää tältä blogilta) on omiaan haittaamaan yrityksen liiketoimintaa. Ja tämähän on mitä epämiellyttävintä, kun eivät nämä hänen yrityksensä virheet hänen mielestään mitenkään nyt ole Hämeentien Autopalvelun asia. Eivät ollenkaan.
Ja tosiaankin, samasta osoitteesta löytynyt Hämeentien Autopalvelu Oy onkin muuttanut toiminimeänsä, tilalla toimii nyt hämmästyttävän samanniminen Hämeentien Autopalvelu Oy, jonka vastuuhenkilöissä näyttää tosin toimivan myös aiemman Hämeentien Autopalvelun johtoa. 

Verkkosivustokin on edelleen aivan sama kuin ennen yritysten mahdollista vaihtumista.

Kovin suurta pesäeroa ei siis Hämeentien Autopalvelu ole tahtonut Hämeentien Autopalveluun tehdä, paitsi ilmeisesti tämän kuluttajariitalautakunnan käsittelyssä olevan tapauksen kohdalla, jonka osalta vahingonkorvausvaatimus (palvelun virheen ja toimituksen myöhästymisen korvauksen kautta) mitataan tuhansissa euroissa.

Yrittäjä ilmoitti kuluttajariitalautakunnalle myös, ettei tällainen verkkokirjoittelu jää ilman jatkotoimenpiteitä.
Odotan niitä edelleen jännityksellä.

Ainakaan hän ei ole ottanut yhteyttä korvatakseen aiheuttamaansa vahinkoa, mikä tuntuisi loogisimmalta tavalta saada asia käsiteltyä. Asiakastyytyväisyys, tiedättehän; jopa jotkut yrittäjät ovat  kuulleet tämän sanan, toiset omaksuneetkin mitä se tarkoittaa.

Niin, toimituksen myöhästyminen. Taisin joskus mainitakin, että auton moottori meni rikki maaliskuussa 2011 ja Hämeentien Autopalvelun kyseiseen automerkkiinkin erikoistunut monimerkkihuolto antoi korjaustyölle aika-arvioksi kaksi viikkoa? Ja että auto lopulta saatiin pois, moottori rikkinäisenä, nelisen kuukautta myöhemmin?

Näinkin voi käydä.

Tulevaisuus näyttää?


Tämä saaga tuskin kovin pian loppuaan näkee; kaurismäkeläinen aavistukseni on, että vaikka kuluttajariitalautakunta päätyisi asiassa tekemään sen kannaltani oikean päätöksen ja suosittamaan korvausta, ovat nämä yrittäjyyden esimerkit pedanneet pöytänsä varsin hyvin valmiiksi seuraavaa vastuunkiertämiskeinoa varten.

Edelleenkin on syytä pitää mielessä, että yrittäjät olisivat koska tahansa voineet, ja voisivat edelleenkin, ihan oma-aloitteisestikin korvata tehdyn vahingon asiakkaallensa.

Heillä on mahdollisuus korjata tekemänsä vääryys.

Ja onhan tässä tapahtunut muutakin hiljaisten hetkien aikana. On käyty korjaamoilla ja seurattu alan tapahtumia.
Jos vaikka niistä lisää seuraavaksi.
Annetaan Auton taas toistaiseksi pysyä sivummalla. Korjaamolla, vaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti